Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Article Design Guide

75 75
Btn-vote

Article Design Guide [PART 2/4]

Comment-newspaper 23 comments 22 days ago

Στο τμήμα αυτό του «Οδηγού δημιουργίας Άρθρων» θα αναφερθούν κάποιες συμβουλές και «άτυποι κανόνες» της αρθρογραφίας, καθώς και θα παρουσιαστεί το πώς γίνεται να εισάγουμε στο κείμενό μας bold, italic και underlined text!

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

1. Πάντα, γράφουμε το άρθρο μας πρώτα σε έναν κειμενογράφο (πχ ms word, wordpad, openoffice word). Αυτό διότι είναι πιο εύκολο να επεξεργαστούμε το άρθρο μας και επίσης να το έχουμε αποθηκευμένο για οποιαδήποτε «ατυχία».

2. Ποτέ δεν αφήνουμε τον κειμενογράφο να εισάγει αυτόματες αλλαγές στο άρθρο μας (αριθμούς, κουκίδες κτλ). Επίσης, μην αλλάζετε τους χάρακες στον κειμενογράφο σας. Αν γίνoυν αυτά, θα οδηγήσουν στο να μην εμφανίζεται το άρθρο μας…

3. Χρησιμοποιούμε παραγράφους, ελληνικούς χαρακτήρες, σωστή ορθογραφία και όχι κεφαλαία ώστε να γίνει το άρθρο μας πιο οικείο στον αναγνώστη. Άρθρα – σεντόνια, greeklish και κακή ορθογραφία είναι ιδιαιτέρως απωθητικά και δύσκολα θα το διαβάσει κάποιος.
Χρησιμοποιείτε τίτλους που να τραβάνε τον αναγνώστη.

4. Οι admins (έλεος) κατάφεραν να κάνουν τους τίτλους που είναι γραμμένοι με ελληνικούς χαρακτήρες, να μη φαίνονται! Μέχρι να διορθωθεί το πρόβλημα αυτό, χρησιμοποιείστε τίτλους είτε με λατινικούς χαρακτήρες, είτε στα αγγλικά. Επίσης, μη βάζετε emotions γιατί απλά δε φαίνονται!

5. Πάντα πρωτού πατήσουμε το κουμπί "Publish" επιλέγουμε όλο το άρθρο μας μαζί με τους κώδικες και πατάμε copy ώστε αν κάτι δεν πάει καλά να το έχουμε αποθηκευμένο στη μνήμη του υπολογιστή μας!



ΧΡΗΣΗ ΚΩΔΙΚΑ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ είναι στην ουσία, όλες εκείνες οι εντολές που δίνουμε ώστε να φαίνεται το κείμενό μας bold, italic, underlined, να εισάγουμε εικόνες και links. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 τύπους κώδικα. Τον bb code και τον html code. Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε κατά κύριο λόγο με τον bb code διότι είναι ευκολότερος και ελαφρύτερος!

Κάθε τι θέλουμε να κάνουμε έχει έναν κωδικό στον bb code. O κώδικας πάντα εισάγεται με [,] και τελειώνει με [/,], μαζί με τον αντίστοιχο κωδικό.





BOLD TEXT

Για να μπορέσουμε να κάνουμε μια λέξη, φράση ή παράγραφο να είναι bold πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον κωδικό “b”. Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Αν έχουμε τη φράση “Καλή αρχή στους νέους αρθρογράφους” και θέλαμε να φαίνεται bold τότε πρέπει να το γράψουμε ως εξής:



Και θα φαίνεται έτσι:

Καλή αρχή στους νέους αρθρογράφους


ITALIC TEXT

Για να μπορέσουμε να κάνουμε μια λέξη, φράση ή παράγραφο να είναι italic πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον κωδικό “i”. Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Αν έχουμε τη φράση “Καλή αρχή στους νέους αρθρογράφους” και θέλαμε να φαίνεται italic τότε πρέπει να το γράψουμε ως εξής:



Και θα φαίνεται έτσι:

Καλή αρχή στους νέους αρθρογράφους


UNDERLINED TEXT

Για να μπορέσουμε να κάνουμε μια λέξη, φράση ή παράγραφο να είναι underlined πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον κωδικό “u”. Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Αν έχουμε τη φράση “Καλή αρχή στους νέους αρθρογράφους” και θέλαμε να φαίνεται underlined τότε πρέπει να το γράψουμε ως εξής:



Και θα φαίνεται έτσι:

Καλή αρχή στους νέους αρθρογράφους


ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ

Τέλος, μπορούμε σε μια φράση να συνδυάσουμε και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς.

Δείτε δύο παραδείγματα:



που φαίνεται έτσι:

Καλή αρχή στους νέους αρθρογράφους

και



που φαίνεται έτσι:

Καλή αρχή στους νέους αρθρογράφους

SCREENSHOTS

Screenshot ονομάζεται η διαδικασία εκείνη που αποτυπώνει ό,τι φαίνεται στην οθόνη μας τη στιγμή που πατάμε το κουμπί! «Παίρνουμε» ένα screenshot πατώντας το κουμπί “Print Screen” (ή άλλες φορές “Ptr Sc”). Βρίσκεται συνήθως στα δεξιά του πληκτρολογίου πιο πάνω από τα βελάκια. Για όσους έχουν Laptop, συνήθως πρέπει για να πάρουμε ένα screenshot να πατάμε ταυτόχρονα το κουμπί “Print Screen” και το κουμπί “fn” (κάτω αριστερά, δίπλα στο spacebar).

Εφόσον έχουμε πάρει το screenshot, η εικόνα σώζεται στην προσωρινή μνήμη του υπολογιστή μας, σαν να έχουμε κάνει δηλαδή “Copy”! Ανοίγουμε λοιπόν ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων (για τους μη έχοντες εμπειρία το Paint των windows αρκεί!) και πατάμε επικόλληση! Αυτό ήταν! Πλέον έχουμε στο paint την εικόνα που θέλουμε!



Κλικ εδώ για να δείτε καλύτερα!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Στα Screenshots προσέχουμε πάντα να σβήνουμε από την εικόνα μας στοιχεία που δε θέλουμε να φαίνονται από την οθόνη του υπολογιστή μας (πχ Links, Tabs κτλ) προτού αποθηκεύσουμε τη τελική εικόνα που θέλουμε να ανεβάσουμε.


ΕΙΚΟΝΕΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο πιο εύκολος τρόπος να βρούμε εικόνες και φωτογραφίες είναι το google! Γράφουμε στο πεδίο αναζήτησης το θέμα των εικόνων που ψάχνουμε και πατάμε “images” (εικόνες). Εκεί θα δείτε ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία εικόνων και σίγουρα θα βρείτε κάτι που να σας κάνει.



Κλικ εδώ για να δείτε καλύτερα!

Όταν βρούμε τη φωτογραφία που θέλουμε κάνουμε κλικ πάνω της για να την ανοίξει σε άλλο tab μεγενθυμένη. Ύστερα πατάμε δεξί κλικ και save και την αποθηκεύουμε σε κάποιο φάκελο.


ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ

Προσέχουμε πάντα να αποθηκεύουμε τα screenshots μας και γενικά όλες τις εικόνες σε μορφή .jpeg. Αυτό για δύο απλούς λόγους. Είναι μορφή που αποθηκεύει τις εικόνες μας με το μικρότερο δυνατό μέγεθος και δεύτερον είναι η μόνη μορφή (μαζί με την .png) που επιτρέπει το eRepublik να χρησιμοποιούμε!



Κλικ εδώ για να δείτε καλύτερα!


UPLOADING IMAGES…

Αφού μαζέψουμε όλες τις εικόνες που θέλουμε σε έναν φάκελο, χρησιμοποιούμε ένα free file hosting site στο internet. Αν το ψάξετε, υπάρχουν πολλά, αλλά σας προτείνω ΑΥΤΟ που χρησιμοποιώ εγώ και ΑΥΤΟ που δημιούργησε ο Andreas Bo.

Αφού ανοίξουμε το site, πατάμε browse και επιλέγουμε όλες τις φωτογραφίες που θέλουμε να ανεβάσουμε.



Κλικ εδώ για να δείτε καλύτερα!

Ύστερα πατάμε upload now και παίρνουμε αυτό το αποτέλεσμα:



Κλικ εδώ για να δείτε καλύτερα!

Κάνε κλίκ σε κάθε μια εικόνα. Αφού ανοίξει, πατάμε δεξί κλικ και “View Image”. Στο νέο παράθυρο, συγκρατούμε το link! (Δεξί κλικ και “Copy Image Location”).



Κλικ εδώ για να δείτε καλύτερα!


ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ

Για να μπορέσουν να εμφανιστούν οι εικόνες στο άρθρο μας χρησιμοποιούμε τον κώδικα που φάινεται παρακάτω. Έστω ότι το link της εικόνας μας είναι το http://img21.imageshack.us/img21/6377/typing2r.jpg.

Ο κώδικας για την εισάγουμε είναι ο:



Και όταν πατήσουμε Publish θα φαίνεται έτσι:



Κάνουμε αυτή τη διαδικασία για κάθε εικόνα που θέλουμε να περιέχει το άρθρο μας και έχουμε πλέον ένα πολύχρωμο και όμορφο άρθρο!

LINKS

Τα links είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τα άρθρα μας. Μέσω αυτών μπορούμε να παραπέμψουμε τον αναγνώστη σε κάποια άλλη σελίδα του διαδικτύου που πιστεύουμε ότι χρειάζεται στον αναγνώστη ή απλά ομορφαίνει το άρθρο μας, όπως πχ το profile ενός παίχτη στο παιχνίδι, οποιαδήποτε σελίδα του erep, σελίδες με πληροφορίες σχετικά με το παιχνίδι, τραγούδια στο youtube και γενικά οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τα links στο παιχνίδι εμφανίζονται με ΜΠΛΕ χρώμα. Οτιδήποτε δούμε σε ένα άρθρο με μπλε χρώμα είναι link!

Ο πιο εύκολος τρόπος να βάλουμε ένα link στο άρθρο μας είναι να το αντιγράψουμε και να το πετάξουμε χύμα. Η μηχανή του παιχνιδιού αναγνωρίζει το link και το εμφανίζει. Αυτό όμως δε φαίνεται καθόλου ωραία, οπότε πάμε να δούμε έναν λιγάκι πιο σύνθετο τρόπο.

Για να πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε και πάλι κώδικα, αυτή ητ φορά με τον κωδικό “url”.

Έστω λοιπόν ότι θέλουμε να βάλουμε στο άρθρο μας τον την αρχική σελίδα του wiki του erepublik. Ανοίγουμε wiki και αντιγράφουμε το link πατώντας δεξί κλικ και copy. Ύστερα επιλέγουμε έναν Τίτλο ώστε να παραπέμπουμε τον αναγνώστη. Εμείς ας το πούμε “eRepublik’s Wiki!”.



Ο κώδικας που χρησιμοποιούμε είναι ο εξής:



Και έτσι το link μας από έτσι: http://wiki.erepublik.com/index.php/Main_Page

Θα φαίνεται έτσι:

eRepublik's Wiki!

Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι ο Τίτλος αποτελεί κείμενο και έτσι το κείμενο αυτό μπορούμε να το επεξεργαστούμε. Για παράδειγμα στον Τίτλο που επιλέξαμε πιο πάνω, μπορεί να θέλαμε το “Wiki!” να φαίνεται bold. Σε αυτή την περίπτωση θα το γράψουμε έτσι:



Και θα φαίνεται έτσι:

eRepublik's Wiki!



1. Υπάρχει μια πολύ καλή σελίδα που αν έχουμε ένα πολύ μεγάλο link μας το μικραίνει. Η σελίδα αυτή είναι ΕΔΩ. Απλά αντιγράφουμε το link μας εκεί, πατάμε και ύστερα παίρνουμε το μικρό νέο link μας!

2. Όσα γράφω εδώ (links, τίτλοι) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στα shouts! Το 1 hint είναι πολύ χρήσιμο για τον πιο πάνω λόγο!


BANNERS

Έστω τώρα ότι έχουμε μια εικόνα. Θα μπορούσε να είναι μια εικόνα που θα κάνουμε κλικ πάνω της και να λειτουργεί η ίδια ως link. Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κάνει ο αναγνώστης κλικ πάνω στη φωτογραφία και να μεγαλώνει ή κάποιος να φτιάξει κουμπάκια για το chat ή κάποιο forum ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό μπορεί εύκολα να γίνει, εάν στον παραπάνω κώδικα αντί για γραπτό τίτλο βάλουμε τον κώδικα μιας εικόνας!

Η λογική του κώδικα είναι ίσως λίγο πιο σύνθετη, αλλά παραμένει απλή και είναι:



Σημείωση: Για τις εικόνες και τη χρήση τους έχουμε μιλήσει σε αυτό το άρθρο.

Έτσι λοιπόν, έστω ότι έχουμε θέλουμε να πατάμε στην παρακάτω εικόνα και να μας παραπέμπει στην αρχική σελίδα του wiki του erepublik.




Το link της εικόνας είναι:
http://img638.imageshack.us/img638/8706/erepublikwiki.gif

Το link της σελίδας είναι: http://wiki.erepublik.com/index.php/Main_Page

Ο κώδικας που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε είναι:




Και θα φαίνεται έτσι:



Αν θέλουμε να πατάμε πάνω σε μια εικόνα για να μεγαλώσει χρησιμοποιούμε το ίδιο σκεπτικό. Ο κώδικας προφανώς θα έχει τη λογική:




ΧΡΗΣΗ SCRIPTS

Τα scripts είναι μικρές εφαρμογές που διευκολύνουν το παιχνίδι μας. Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε με ένα συγκεκριμένο script που αφορά τα άρθρα. Στην version 1 του παιχνιδιού υπήρχε ένα εκπληκτικό script που άλλαζε την εικόνα του παιχνιδιού. Όμως με την κατάργηση της v1 το μόνο που απέμεινε να λειτουργεί από εκείνο στο script είναι το κομμάτι της αρθρογραφίας. Ακόμα και για αυτό το λόγο, εγώ δεν το αποχωρίζομαι!

Για ενεργοποιηθεί το script αυτό (αλλά και μάλλον το σύνολο των scrits) χρειάζεται να εγκαταστήσουμε στο mozilla μας το Greasemonkey. Απλά το εγκαθιστούμε. Είναι ένα απόλυτα ασφαλές add on του firefox. ΠΡΟΣΟΧΗ: Το greasemonkey άρα και τα scripts δουλεύουν μόνο με firefox ή chrome.

Αφού βάλουμε το greasemonkey κάνουμε install το eRep PLUS από ΕΔΩ!

Όταν το βάλουμε και αυτό, βλέπουμε στο λογότυπο του παιχνιδιού πάνω αριστερά να εμφανίζεται και η ένδειξη “Plus”!



__________
Αναρτήθηκε από: Thanasis Klaras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου